Dakraam onderhouden: 5 tips

Alles in je woning heeft zo nu en dan onderhoud nodig en dat geldt dus ook voor je dakramen. Waarom is dit onderhoud belangrijk en hoe kun je dit het beste doen? We geven je 5 tips voor eenvoudig dakraam onderhoud.

Jaarlijks je dakraam onderhouden is voldoende om de levensduur te verlengen en lekkages tegen te gaan. Heb je een houten dakraam? Hout heeft meer onderhoud nodig dan kunststof, om houtrot te voorkomen. Maak deze dakramen daarom 2 keer per jaar schoon.

1. Raam schoonmaken

Wanneer je een tuimeldakraam of een uitzet-tuimeldakraam hebt, dan kun je het draaiende gedeelte van je venster 180° draaien en vastzetten met een vergrendelingsschuif. Hierdoor heb je beide handen vrij en kun je nog makkelijker bij je dakraam om deze schoon te maken. Dit kun je doen met huishoudelijke schoonmaakmiddelen of je kunt een speciale schoonmaakset van Velux of een ander dakraam merk aanschaffen. Deze sets zijn onder meer verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

2. Luchtfilter reinigen

Vergeet ook niet het luchtfilter te reinigen. Wanneer je je dakraam nog 180° getuimeld hebt, kun je het filter eenvoudig verwijderen uit de filterrail. Deze kun je vervolgens schoonmaken met een sopje.

3. Draaiende delen onderhouden

Kan je dakraam niet meer soepel open of maakt hij een piepend geluid? Dan is de kans groot dat er vuil tussen de scharnieren zit. Smeer de draaiende delen regelmatig in om dit te voorkomen. Timlux heeft speciaal smeervet voor de scharnieren, maar je kunt dit ook gemakkelijk insmeren met WD-40. Beide middelen zijn te koop bij de bouwmarkt.

Let op! Gebruik geen olie om de draaiende delen te smeren. Dit trekt vuil aan, waardoor je dakraam minder goed opent.

4. Vuil uit de goten verwijderen

Er kan altijd wat vuil onder de dakpannen ophopen, ondanks dat je dakraam goed beschermd is. Verwijder daarom de bladeren en het vuil uit de goten rondom je dakraam. Deze goten kun je het beste schoonmaken door de dakpannen iets op te tillen, waardoor je gemakkelijk het vuil kunt verwijderen. Hierdoor kan het regenwater goed afgevoerd worden. Het is uiteraard wel afhankelijk van je soort dakraam of je makkelijk bij deze goten kunt komen, of met een ladder aan de slag moet.

5. Schilderwerk onderhouden

Houten dakramen hebben schilderwerk onderhoud nodig. Controleer tijdens je halfjaarlijkse schoonmaakbeurt ook direct de staat van het schilderwerk. Laat om de paar jaar nieuwe schilderwerk aanbrengen en laat beschadigingen direct repareren. Zo voorkom je lelijke vlekken in het schilderwerk en het ontstaan van houtrot.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het dakraam onderhoud is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten:

  • Vermijd agressieve (schoonmaak)middelen
  • Controleer jaarlijks op beschadigingen
  • Controleer jaarlijks de foamband in de goot
  • Vervang beschadigde gootstukken
  • Vervang beschadigde dakpannen

Geef een reactie

Chat openen
Hey daar 👋! Stel gemakkelijk je vraag!