Wat is een waterkerende manchet?

Bij het kopen van een dakraam krijg je vaak de keuze om een waterkerende manchet er bij te nemen. Laten we vooropstellen dat wij dit aanraden.

Manchet word geïnstalleerd (blauwe folie)

Maar waar is het nu voor?

Aangezien er verplicht een gat in het dak moet worden gemaakt voor het plaatsen van een dakraam, betekend dit dat er altijd ‘een kans’ bestaat dat water of vocht hier doorheen zou kunnen komen. Tenslotte is een gat in je dak een kwetsbaar punt. Het frame van het dakraam komt hier weliswaar in te liggen, maar deze zweeft half in- en boven het gat.

Om er voor te zorgen dat vocht, regen en vocht door temperatuur-verschillen zich niet ophoopt en langs het hout naar binnen sijpelt, nieten wij een waterkerende manchet strak tegen het frame van het dakraam en over het gat heen. Een manchet is gemaakt van speciaal materiaal dat wel kan ademen, maar niks naar binnen laat.

En nu?

Je zou het dus kunnen vergelijken met een ‘zegel’ die zich ook bevind in een horloge om er voor te zorgen dat deze waterdicht blijft.
Tip: De fabrikanten zullen bij problemen altijd als eerst vragen of je wel een manchet hebt gebruikt.

Geef een reactie

Chat openen
Hey daar 👋! Stel gemakkelijk je vraag!